میکسر صنعتی چیست و کاربرد انواع میکسرهای صنعتی
میکسر صنعتی (Industrial Mixer) در مواردی که تولیدکنندگان نیاز به ترکیب و شکست مواد داشته باشند، استفاده میشود. یک میکسر میتواند شامل هر دستگاهی که مواد را مخلوط یا همگن میکند یا مواد متنوع ریز را به یک ماده واحد تبدیل میکند، باشد. میکسرها توانایی ترکیب کردن هر مایع یا جامدی را دارند تا در نهایت ماده مورد نیاز را تولید کنند. به طور استاندارد یک میکسر دارای یک محفظه یا مخزن اصلی بوده و با تیغه یا بیلچه دوار، مواد داخل آن مخلوط میشود. با این مطلب از بلاگ سام تجهیز، همراه باشید.
بسته به اینکه میکسر برای چه موضوعی استفاده میشود، برای مخلوط کردن مواد ممکن است دارای بیلچه یا پاروی پهن و یا تیغه تیز باشد. معمولاً به همراه میکسر چند نوع تیغه مختلف ارائه میشود تا برای ترکیب و مخلوط کردن مواد با قابلیتهای مختلف قابل تعویض و جابجایی باشد.
اغلب میکسرها به علت ماهیت بهداشتی و مقاومت در برابر خوردگی، از فولاد ضد زنگ ساخته میشوند. مواد دیگری که ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد، آلومینیوم، چدن، فولاد یا تیتانیوم است. میکسر میتواند در بسیاری از موارد طی پردازش و یا مراحل تولید محصول با استفاده از تیغههای موتوری قدرتمند خود، ترکیب انواع مواد را به مرحله ذوب شدن برساند.
صنایعی از قبیل خودرو، تصفیه آب، خمیر و کاغذ، کشاورزی، شیمیایی، دارویی، آرایشی و بهداشتی از میکسرها برای ساخت محصولات خود استفاده میکنند. این محصولات عبارتند از پلی اورتان، سیلیکون، فرآوردههای نفتی، خمیر دندان، مواد شوینده، شامپو، ویتامین ها، لوسیون، کرم، پماد، شیره گیاهی، شربت، دارو، مواد شیمیایی خشک و مرطوب، بیودیزل و سیمان.
اکثر صنایع با تولیدات تجاری نسبتاً بالا از میکسر صنعتی استفاده میکنند. میکسرهای صنعتی قادر به پردازش و ترکیب مواد در حجمهای بالا هستند. این میکسرها دارای مخزن بزرگی برای نگهداری مواد هستند و همچنین دارای تیغههایی که مواد را برای در هم شکسته شدن تحریک میکنند.
انواع میکسر صنعتی
- میکسر پارویی(Paddle Mixer): یک نوع از میکسرها با این عنوان شناخته شده است و پاروی بزرگی که در آن به کار گرفته شده، حول محور افقی میچرخد.
- میکسر ساکن(Paddle Static): نوع دیگری از میکسرها است و در آن از تیغههای صاف، نازک و نواری شکل استفاده شده است. نام این میکسر به این دلیل میکسر ساکن نام گذاری شده است که دارای اجزای بدون حرکت است. در عوض، طوری طراحی شده است که محفظه مواد مسدود شده و مواد با نیروی زیاد با یکدیگر ترکیب میگردند. میکسر ایستایی بسیار راحت و آسان قابل نظافت و نگهداری است و این به دلیل آرایش ساده تیغههایش است.
- میکسر برشی بالا(High Shear Mixer): در مقابل میکسر استاتیک، این میکسر است که با سرعت بالا کار میکند و برای امولسیون سازی، تجزیه، کاهش اندازه ذرات، پراکنده سازی، همگن نمودن انواع مواد جامد و مایع طراحی شده است.
- میکسر درام(Drum Mixers): میکسری است که با کاربرد ترکیب مواد با گرانروی کم یا متوسط مانند چسب یا سیمان ساخته شده است. میکسر درام شامل محفظه استوانهای است که چرخش آن سبب مخلوط شدن مواد میشود و قادر است ذرات مواد با اندازههای مختلف را با یکدیگر مخلوط نماید.
- میکسر خاص(Certain Mixer): وقتی استفاده میشود که برای محصول نهایی یک اثر خاص مورد نظر باشد. میکسر مواد غذایی یکی از این موارد است. این میکسرها معمولاً برای هم زدن، خمیر کردن، مخلوط کردن، ترکیب کردن و یا لایه لایه کردن مواد خوراکی به کار برده می شوند. به خاطر مقررات سخت بهداشتی، این میکسرها باید کاملاً بهداشتی باشند.
- هموژنایزر(Homogenizer): برای ترکیب کردن کامل مواد و تجزیه و شکستن آنها استفاده میشود. سالهاست که در تحقیقات علمی فنآوری و پردازش مواد غذایی از هموژنایزر استفاده میکنند. شیر و خامه نمونهای از محصولات خوراکی هستند که توسط هموژنایزر تهیه میشوند.
- امولسیون(Emulsifier): یک نوع میکسر سرعت بالاست که از یک صفحه سوراخ کاری شده برای مخلوط کردن مواد استفاده میکند که در غیر اینصورت ترکیب کردن بسیار دشوار خواهد بود.
- همزن مایعات(Agitator): برای پردازش مواد با ویسکوزیته پایین مانند مایعات استفاده میشود. عمدتاً از این میکسر، به منظور تسریع و افزایش کیفیت در بخش فرایند تولید استفاده میشود و نمیتواند به تنهایی عمل اختلاط را انجام دهد. این همزن برای استفاده مواد سخت و چسبناک ایده آل نیست.
- میکسر دسته ای(Batch Mixer): عمدتاً برای ترکیب مواد با زمان مختلف مخلوط شدن استفاده میشود. برای انجام این فرایند، میکسرها یک مقدار از مواد را مخلوط و سپس با مواد بعدی تعویض و یا دسته میکنند.
طراحی و ساخت میکسر صنعتی
در بسیاری از صنایع، میکسرها ماشین آلات بسیار مهمی هستند. از آنجا که اغلب، ترکیب کردن اولین گام در ساخت انواع محصولات است، از میکسرها در کسب و کارهای بسیاری استفاده میشود. از میکسرها در سطح گستردهای در فرآیندها استفاده میشوند و با موادی سر و کار دارند که باید آنها را به طور کامل شکسته و مخلوط کنند. بنابراین، باید قابل اعتماد بوده و از نظر کیفیت و دوام سطح قابل قبولی را داشته باشند.
این دستگاهها باید با دقت و از مواد با کیفیت بالا ساخته شوند. همچنین می بایست فرایند تولید و مونتاژ قطعات، با کیفیت بالا اجرا شود. توصیه میشود مواد بکار برده شده در ساخت میکسر، مقاوم در برابر خوردگی و دارای سطح اصطکاک مناسبی باشند.
عامل مهم و اصلی دیگر در طراحی مهندسی یک میکسر، طراحی تیغه و نیز انتخاب الکتروموتور با قدرت مناسب است. برخی از شرکتها و صنایع نیاز به ویژگیهای بالاتری نظیر سرعت بالای مخلوط کردن مواد برای میکسرها دارند که باید در پارامترهای طراحی لحاظ شود.
همزن صنعتی | میکسر صنعتی | مخلوط کن صنعتی
در صنعت های مختلف برای میکس کردن چندین مواد شیمایی باهم از همزن صنعتی استفاده می کنند. در هر صنعت بسته به نوع آن مواد نیاز به مخلوط شدن دارند و هر دستگاه همزن صنعتی با توجه به نوع مواد و آپشن یا ویژگی هایی که برای آن در نظر گرفته می شود طراحی و ساخته می شوند. میکسر صنعتی انواع مختلف و متفاوتی دارد مانند میکسر رنگ. اما چون کار تمامی این دستگاه ها مخلوط کردن در ابعاد گسترده و بزرگ است بنابر این در فرایند مخلوط کردن به صورت کلی آنچنان تفاوتی باهم ندارند.
انواع طراحی میکسر صنعتی
به صورت کلی طراحی و ساخت میکسر یا همزن صنعتی را به سه دسته تقسیم می کنند. دسته اول دستگاه میکسر صنعتی را متناسب با موادی طراحی می کنند که قابلیت مخلوط همزمان دو ماده را باهم داشته باشد. دسته دوم میکسر مواد شیمایی می باشند علاوه بر میکس وظیفه خرد کردن، له کردن و یا به عبارتی آسیاب کردن مواد را برعهده دارند. اگر بخواهیم تفاوتی برای این دسته و دسته قبل بگوییم باید به همزمان بودن فرایند آسیاب و مخلوط اشاره کنیم. زیرا در دسته اول فقط مواد باهم ترکیب می شوند و ذرات درشت همان قدر درشت باقی می مانند. به عبارتی بیشتر متناسب با مواد رقیق و بدون هر گونه اضافات است که در دسته دوم چنین نیست. اما دسته سوم آن دسته یک همزن صنعتی بزرگ می باشد که تنها مواد آسیاب شده را با مواد دیگر مخلوط می کند تا ماده اصلی بدست آید.
همزن های صنعتی با دومیکسر
معمولا برای موادی که از غلظت بالایی برخوردار باشند از همزن های
با دومیکسر استفاده می کنند. همچنین این میکسر ها در جهت های مختلف میچرخند. برای موادی که خمیری شکل هستند و یا جنس آن مواد سنگین و نیازمند همزدنی بیشتر با سرعت بالاتر هستند از این همزن ها استفاده می کنند.
نکات استفاده از همزن صنعتی
ظرفیت استاندارد همزن صنعتی میزانی بالغ بر 1 تا 40,000 لیتر می باشد. برای اینکه همزن کارایی بهتر و راندمان بالاتری داشته باشد معمولا پس از طراحی و ساخت دستگاه یک برگه که به عنوان برگه تولید شناخته می شود. برای هر دستگاه در نظر گرفته شده تا مشخص کند چه میزان موادی با چه درصدی به طرز درست و صحیح وارد این دستگاه شوند. توجه داشته باشید که غلظت مواد داخل همزن صنعتی باید به گونه ای باشند که در فرایند میکس مواد دستگاه با اختلالی مواجه نشود و بتواند بدون هیچ وقفه ای به کار خود ادامه دهد.
حتما دقت فرمایید که از نکاتی که در این مقاله برایتان بازگو شد استفاده کنید. چرا که سهل انگاری در فرایند ترکیب مواد می تواند خسارت ها و هزینه ای زیادی را برای شما ایجاد کند. به عنوان مثال در صنعت رنگ سازی مقدار رنگ پایه به کار رفته در همزن رنگ سازی باید به مقدار کافی باشد. و در صورت عدم رعایت این نکته ممکن است توده ای خشک یا خرد شونده بدست آید که نتواند چسبندگی لازم برای ایجاد تنش برشی را ایجاد کند.
همچنین اگر مقدار درصد رنگ پایه کم باشد شرایطی همانند فوق پدید خواهد آمد. حلالها مرطوب کننده های خوبی هستند اما دارای چسبندگی نمی باشند. رنگ دانهها نه تنها از نظر میزان جذب روغن و خصوصیات مرطوب شوندگی سطح شان با هم تفاوت دارند بلکه از لحاظ مرطوب شوندگی در مقابل رنگ پایه های مختلف نیز متفاوت اند بنابراین برای مخلوط کردن رنگ پایه و رنگ دانه باید بهترین نسبت انتخاب شود
ساختار همزن های صنعتی
قسمت انتهایی این نوع همزن صنعتی به قسمت انتهایی مخزن نزدیک می باشد و به گونه ای طراحی شده است که ماده خمیری را از کف مخزن به مرکز آن پخش می کند تا فرآیند میکس یکدست آنجام شود و در همین حین مواد دیگر را به آن اضافه کند. نهایت ظرفیت ماده ای که برای این دستگاه در نظر گرفته شده 3 هزار لیتر می باشد. حال اگر بخواهند سرعت عملکرد و بهره وردی فرایند را افزایش دهند از همزن صنعتی با دومیکسر استفاده می کنند. در هر دستگاه دو همزن صنعتی وجود دارد که روی یک میله واسط نصب شده است و به گونه ای عمل می کند که همزن بالایی ثابت و همزن پایینی در حال چرخش و حرکت است. همزنی که در پایین قرار دارد از به شکل پره ای و جنس فولاد سخت می باشد. سرعت این همزن رنگ بین ۰ تا ۲۰۰ دور در دقیقه است.
ساخت و طراحی میکسر طراحی این میکسر رنگ به گونه ای است که تیغه های عمودی آن به صورت رفت و برگشتی نزدیک به هم در لابه لای هم طراحی شده که موجب می شود میکسر قدرت برش بالاتری داشته باشد تا با مواجه شدن با خمیر های غلیظ به مشکل برنخورد. همزن پایینی علاوه بر قدرت بالا بردن خمیر از کف مخزن به خمیر پاک کن هم مجهز می باشد. این عمل موجب می شود تا خمیر به در اطراف تانک نچسبد البته اگر همزن پایینی این قدرت را نداشته باشد به صورت دستی و با به کار گیری از حلال های مناسب قابل انجام است. در انتهای میکسر رنگ یک دریچه کوچک قرار داده شده که به وسیله آن خمیر به آسیاب هدایت می شود. کلاجی که روی شفت نصب شده باعث می شود حرکت هرکدام مستقل از هم باشد.
موارد استفاده از میکسر صنعتی
میکسر از جمله دستگاه هایی است که در صنایع مختلف استفاده میشود و بسیار کاربردی است. دستگاه های میکسر صنعتی عملکرد ساده ای دارند و از آنها برای میکس کردن مواد مختلف استفاده می شود. در ادامه برخی از صنایعی که از همزن استفاده می کنند آورده شده است:
- صنایع شیمیایی: از میکسر می توان برای مخلوط کردن پودرها و مواد شیمیایی، شوینده های بهداشتی، مواد ضدعفونی کننده و… استفاده کرد.
- صنایع داروسازی:برای ساختن و مخلوط کردن مواد دارویی، کرم های آرایشی و بهداشتی و مواد شوینده بهداشتی از همزن های صنعتی استفاده می شود.
- صنایع غذایی:میکسر صنعتی را می توان برای هم زدن انواع شربت، رب و عرقیجات گیاهی، حلیم پزی، شیرینی پزی و… به کار گرفت. البته باید توجه داشت که از هر میله میکسری در این صنعت نمی توان استفاده کرد. به منظور عدم رخ دادن انفعالات شیمیایی حین عمل میکس شدن، میله میکسر های مورد استفاده در صنایع غذایی باید از جنس فولاد ضد زنگ باشد.